bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

Samenwerking Emergo, KlokGroep en Oosterpoort voor realisatie duurzame (prefab) woningen

26 april 2021

Deze maand hebben bouwpartner Emergo en KlokGroep de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het realiseren van duurzame, betaalbare en snel te bouwen (prefab) woningen op verschillende locaties, waaronder in Hof van Overasselt.

De woningen – die door Emergo onder de naam Premodu is ontwikkeld en door KlokGroep onder de naam Optimaat in de markt worden gezet – zijn geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens.

De eerste 12 Optimaat-woningen worden gerealiseerd in Hof van Overasselt, waar woningcorporatie Oosterpoort 4 van de 12 woningen afneemt en inzet voor de sociale huur. De 8 overige woningen zijn verkocht in de categorie betaalbare koop (€ 210.000,- VON).

Betaalbare woningen voor een- tot tweepersoonshuishoudens
In samenwerking met onder meer Emergo is KlokGroep de afgelopen jaren bezig geweest met de ontwikkeling van de Optimaat-woning. De eerste 2 Optimaat-woningen zijn gerealiseerd naast het kantoor van KlokGroep in Nijmegen. Door opdrachtgevers werd enthousiast gereageerd op het concept, maar de realisatie werd uitgesteld vanwege de te brede beukmaat en het ontbreken van een tweede slaapkamer. Emergo is met deze punten aan de slag gegaan en heeft het concept – met input van KlokGroep en Oosterpoort – in eigen beheer verder doorontwikkeld onder de naam Premodu.

Optimaat: snel, betaalbaar en duurzaam
Het modulaire woningconcept Optimaat biedt een efficiënte en duurzame bouwmethode. De bouw van de woningen gaat snel, doordat deze prefab worden geproduceerd in de fabriek van Emergo. Zo zitten de badkamer, keuken, toilet, trap en installaties allemaal in één module. Vanuit deze kern wordt er in elementen voortgebouwd en gaat de woning stekkerklaar naar de bouwplaats.

Op de bouwplaats worden de woningen in 5 tot 10 dagen gemonteerd en sleutelklaar opgeleverd. Door de korte bouwtijd is ook de milieubelasting op de bouwplaats laag. De CO2-footprint van het Optimaat-concept ligt sowieso een stuk lager dan bij conventionele bouwmethoden. De woning is namelijk grotendeels opgetrokken uit hout, met een lagere CO2-emissie dan andere materialen.

Samenwerking tussen Emergo, KlokGroep en Oosterpoort
Emergo richt zich voornamelijk op de prefab productie van de woningen in de fabriek. Voor het vermarkten en de verkoop is de samenwerking met KlokGroep aangegaan en is vorige week de samenwerkingsovereenkomst gesloten. Woningcorporatie Oosterpoort – ketenpartner van KlokGroep – heeft in Hof van Overasselt 4 Optimaat-woningen afgenomen van KlokGroep en is verantwoordelijk voor de verhuur en het beheer van deze woningen. Vorige week is de realisatieovereenkomst tussen de 3 partijen gesloten (zie foto).

Voor woningcorporaties zoals Oosterpoort is de Optimaat-woning een ideaal product vanwege de modulaire en betaalbare bouw: de woningen kunnen flexibel in kleine of grotere aantallen worden gerealiseerd en door de korte bouwtijd is er geen grote bouwplaats nodig en zijn de bouw(plaats)kosten gering. Hierdoor sluiten de woningen optimaal aan bij de wensen en vraagstukken in de woningmarkt.

Van links naar rechts: Hendrik-Jan Weggeman (Directeur Emergo), Eugene Janssen (Directeur-bestuurder Oosterpoort), Stefan van Duijnhoven (Directeur KlokGroep Wonen), Koos Wessels (Directeur Emergo)